Cela kulinarna

Potrawy blogerek powstają z produktów zakupionych w kantynie więziennej i z zaoszczędzonych racji żywieniowych. W celach na oddziałach zamkniętych (zamkach) nie ma dostępu do kuchni, kuchenek, piekarników. Do dyspozycji jest czajnik elektryczny i plastikowe zielone naczynia.

Fot. Małgorzata Brus

WIELKANOCNE PRZEPISY ZZA KRAT EVELINE

„Jajka faszerowane tuńczykiem”

4-6 ugotowanych na twardo jaj

Puszka tuńczyka

Sól

Pieprz

Majonez

2 ząbki czosnku

Łyżeczka soku z cytryny

Szczypta cukru

Natka pietruszki lub koperek

Obrane jaja przekroić na pół, wyjąc żółtka i utrzeć je na gładka masę z tuńczykiem, majonezem, solą i pieprzem, dodać czosnek, natkę pietruszki/koperek- do smaku.

Dokładnie wymieszać masę, następnie możemy napełnić połówki białek.

„Masło chrzanowe”

120 mg masła

2-3 łyżki tartego chrzanu

Łyżeczkę soli

Łyżeczka soku z cytryny

Szczypta cukru

Mieszamy chrzan z sokiem z cytryny. Masło ucieramy z solą, stopniowo dodajemy chrzan. Do smaku i koloru możemy dodać koperek lub inne lubiane przez nas zioła.

„Surówka witaminowa”

5-6 jabłek

2-3 łyżki chrzanu

Łyżka miodu

Sok z cytryny

Obrane jabłka zetrzeć na tarte, zalać sokiem z cytryny, wymieszać z tartym chrzanem, miodem i szczyptą soli.

Możemy to jeść do wędlin.

Smacznego!

Eveline

Fot. Małgorzata Brus

Przepisy Bani

„Prawie karpatka”

Słomka ptysiowa (1 opakowanie)

2x budyń do gotowania (waniliowy)

Bita śmietana „Śnieżka”

Mleko

1 łyżka kawy mielonej

Czekolada mleczna

Słomką ptysiową wykładamy spód pojemnika. Budyń przygotowujemy według przepisu, wylewamy go na słomkę ptysiową. Następnie kładziemy kolejną warstwę słomki, ubijamy „śnieżkę”, podczas ubijania wsypujemy 1 łyżkę kawy. Tak przygotowaną śmietanką wykładamy na słomkę ptysiową. Ostatnia warstwa słomki i rozpuszczamy czekoladę jako polewę. Odstawiamy do schłodzenia.

SMACZNEGO!

„Prawie 3 BIT”

Herbatniki Petit (duże opakowanie)

Sernik na zimno ( opakowanie)

Mleko

Masa krówkowa

Śmietanka

Śmietana 18% (Piątnica)

Czekolada mleczna (może być z orzechami)

Układamy herbatniki  4szt.  x   5szt.

Przygotowujemy sernik na zimno według przepisu, wykładamy na przygotowane ciastka. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy masą krówkową, pokrywamy znowu herbatnikami. Robimy bitą śmietanę- śmietaną 18 %, dodajemy „śmietankę”, wykładamy na herbatniki. Rozpuszczamy w misce, nad parą wodną czekoladę i polewamy ostatnią warstwę herbatników. Odstawiamy do wieczora lub kolejnego dnia ( nie zawsze jednak zostaje 😊 )

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Bania

Przepisy H.S.

Blok – “resocjalizacyjny-Grochowski

Mleko w proszku, ok 5 łyżeczek

Masło roślinne ½ opakowania

Kruche ciastka  ok ½ kg.

Cukier   4 łyżki

Rodzynki lub orzechy ( może być jedno i drugie)

Mleko wymieszać z ciepłą wodą (przegotowaną), utworzyć masę. Dodajemy cukier ( do smaku), stopniowo rozpuszczone masło i kakao. Dodajemy bakalie. Utworzoną masę przekładamy do pojemnika, posypać wiórkami kokosowymi- lub zawinąć w rulon.

„Sernik na zimno – okienko”

4 serki uzbierane ze śniadania

2 galaretki, różne smaku z kantyny

Cukier wanilinowy 2 opakowania

Rozpuścić galaretkę w ¾ szklance gorącej wody, po ostudzeniu dodać serki i bardzo dokładnie wymieszać. Kolejna galaretkę rozpuścić w 2,5 szklance gorącej wody i czekamy do schłodzenia. Masę serową wykładamy do pojemnika, po stężeniu zalewamy letnia galaretką. Jeżeli mamy owoce układamy wg uznania i stawiamy na okienko.

„Pychota celowa”

Ciasto drożdżowe, 1 opakowanie- kantyna

Śnieżka, 3 opakowania – kantyna

Mleko płynne lub w proszku

Galaretka, 2 opakowania

Czekolada lub wiórki kokosowe

Ciasto kroimy w plastry, szykujemy śnieżkę wg przepisu producenta, natomiast galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i czekamy do ostudzenia.

Pokrojone ciasto układamy w pojemniku jako pierwszą warstwę, następnie nakładamy dość grubo krem śnieżkę. Powtarzamy do trzech warstw (ciasto-krem). Po nałożeniu ciasta i śnieżki, bokami wlewamy schłodzoną galaretkę. Drobno skruszoną czekoladą posypujemy ciasto,  można też posypać wiórkami.

„Szaleństwo po włosku  – na bogato”

Herbatniki Petit Beurre, 2 opakowania

Kawa cappuccino lub inna

Masło roślinne, 3 łyżki

Śnieżka ,  3 opakowania

Mleko płynne lub w proszku, ok 1 saszetka

Orzechy, 1 opakowanie

Wiórki kokosowe,  1 opakowanie

Cukier , około 2 łyżki

Szykujemy 2,5 szklanki gorzkiej kawy, w kawie rozpuszczamy herbatniki, do masy dodajemy masło i orzechy, cukier do smaku i mieszamy bardzo dokładnie. Układamy warstwami na przemian ze śnieżką.

„Barszcz biały  – bogaty”

2 jajka ze śniadania

10 dkg kiełbasy z kolacji

1 łyżeczka chrzanu

1 barszcz biały z kantyny

Jajeczka kroimy na dwie połowy, kiełbasę w plasterki. Barszcz biały rozpuszczamy w ½ szklanki przegotowanej ale letniej wodzie w zielonej misce. Do rozprowadzonego barszczu dolewamy gorącej wody, dokładając łyżeczkę chrzanu i dokładnie mieszając. Uzupełniamy jajkami i kiełbaską – SMACZNEGO!

„Dodatek do obiadu zielonego”

Makaron ze szpinakiem – obiadowy

Serek topiony z kolacji

Zioła prowansalskie lub inne

Czosnek

Serek rozpuszczamy z wodą przegotowaną, do masy dodajemy zioła.

Zalewamy makaron ze szpinakiem i mamy pyszną „pastę werde”

„Tosty serowe  – biedota”

Chleb krojony

Ser żółty śniadaniowy

Zioła- różne

Ser żółty drobno kroimy, następnie rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie. Widelcem rozpuszczony ser nakładamy na kromki chleba i posypujemy ziołami. SMACZNEGO

H.S.

Przepisy Moniki

  • Witam, czy można Wasze gotowanie jakoś sfotografować? A może narysować? A może spróbować?
    Fotobar

Dla Fotobar od Moniki – kulinaria prosto z więzienia

Nie można naszego gotowania sfotografować, ale pokuszę się o rysunek, a więc tost żelazowy wygląda tak:

Rys. Monika

Uwaga, aby po naszej kuchni nie chorować, zaleca się używanie czystego żelazka.

Rys. Monika

Monika

Przepis na więzienne ciasto

Fot. Małgorzata Brus

Ciasto jest smaczne i zaskakująco proste w wykonaniu. Robione tylko z polskich składników i pochodzących całkowicie z polskich supermarketów.

Co jest nam potrzebne:

Chleb. Dużo chleba. Kawa, rodzynki, dżemy, kisiel albo budyń i znowu chleb.

  1. Namaczamy rodzynki
  2. Zaparzamy szklankę dość mocnej kawy.
  3. Obieramy kromki chleba ze skórek, tak by kromki pozostały w całości.
  4. Zwilżamy chleb zaparzoną kawą i układamy warstwę z kromek w wysokim pojemniku. Na warstwie chelba rozsmarowujemy dżemy, najlepiej bardzo słodki, posypujemy rodzynkami. Przykrywamy kolejną warstwą namoczonego w kawie chleba, rozsmarowujemy dżem, posypujemy rodzynkami. Czynność powtarzamy do napełnienie pojemnika.
  5. Na koniec zalewamy nasze ciasto budyniem lub kisielem.
  6. Wstawiamy do lodówki lub na balkon 😉
  7. Po schłodzeniu nadaje się do spożycia.

Naprawdę pycha i po polsku! Tanio!

Monika