Ciasto śmietankowe
Składniki:
Śnieżka
Mleko
Serek waniliowy
Żelatyna
Czekolada
Banany
Śnieżkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy serek waniliowy, mleko oraz ostudzoną żelatynę (około 100ml). Odstawiamy do pojemnika do ostudzenia. Banany rozcieramy na gładką masę. Dolewamy do nich około 100ml żelatyny i łyżkę cukru. Bananową masę dolewamy na pierwszą warstwę ciasta. Po całkowitym stężeniu naszego ciasta polewamy je rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Ciasto Krówka
Składniki:
Cukierki Krówki
Mleko
Żelatyna
Serek waniliowy
Cukier
Cukierki krówki rozpuszczamy, dodajemy do serka waniliowego z odrobiną mleka. Dolewamy około 200 ml ostudzonej żelatyny z łyżką cukru. Odstawiamy w pojemnik do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Szarlotka
Składniki:
Jabłka
Jogurt Jogobella jabłkowy
Budyń śmietankowy
Żelatyna
Cynamon
Słomka ptysiowa
Jabłka przeceramy na mus i dodajemy do Jogobelli. Łączymy to z około 200 ml żelatyny, dodajemy cynamon, opcjonalnie cukier. Odkładamy gotową masę w pojemnik do stężenia. Na druga warstwę przygotowujemy budyń śmietankowy i łączymy go z około 100 ml żelatyny. Po zmieszaniu i ostygnięciu dolewamy na pierwszą warstwę szarlotki. Wierzch obsypujemy pokruszoną słomką ptysiową i gotowe.
Smacznego!
Domowy rosół
Składniki:
Makaron Lubella
Kostka rosołowa
Vegeta
Pieprz
Makaron zalewamy wrzątkiem, aż zrobi się al dente. W misce kostkę rosołową, vegetę rozpuszczamy we wrzątku i doprawiamy wg uznania. Dodajemy makaron i gotowe.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
Pierś pieczona
Sałata
Pomidory
Dynia łuskana
Słonecznik łuskany
Ogórki
Cebula
Czosnek
Jogurt naturalny
Ser feta
Sos:
Przygotowujemy na bazie majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Resztę składników mieszamy wg uznania i gotowe.
Smacznego!
Wrapy z sosem czosnkowym
Składniki:
Tortilla
Pierś pieczona
Sałata lodowa
Ogórki kiszone
Czosnek
Cebula
Jogurt naturalny
Majonez
Pomidory
Sos:
Przygotowujemy na bazie majonezu, jogurt naturalnego, czosnku. Przypraiamy sola i pieprzem.
Wrapy wykładamy dokładnie umytą sałatą, układamy pomidory, cebulę i kurczaka. Polewamy sosem, zawijamy, podgrzewamy i gotowe.
Smacznego!
Risotto grzybowe
Składniki:
Ryż
Sos pieczarkowy Winiary
Pomidory x2
Cebula
Czosnek
Pierś pieczona
Zalewamy ryż wrzątkiem do momentu ugotowania. Przygotowujemy sos pieczarkowy, dodajemy do niego pokrojone pomidory, cebulę, czosnek i kurczakaw kostkę. Mieszamy z ryżem i gotowe.
Smacznego!
Spaghetti ala Bolognese
Składniki:
Makaron spaghetti
Mielony
Koncentrat pomidorowy
Pomidory x2
Czosnek
Cebula
Ser gouda
Przyprawy: (sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła)
Makaron zalewamy wrzątkiem aż zrobi się al dente. Pomidory, czosnek oraz cebulę kroimy na deobne kawałki. Dodajemy do tego mięso z mielonego, koncentrat pomidorowy i ser gouda. Przyprawiamy według uznania i wszystko mieszamy. Podgrzewamy przez około 10 minut w opakowaniu ze srebrną folią w środku. Mieszamy z makaronem i gotowe!
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, fetą, pomidorami
Składniki:
Makaron Lubella
Dwa pomidory
Ser feta
Pierś pieczona
Cebula
Czosnek
Serek topiony (gouda, krążek Hochland)
Przyprawy: zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, pieprz
Kroimy w drobną kostkę pomidory,cebulę, czosne. Mieszamy razem z serem feta i kawałkami kurczaka. Dodajemy serek topiony i przyprawy według uznania. W między czasie zalewamy makaron wrzątkiem. Przygotowanego wczesniej kurczaka z dodatkami podgrzewamy przez 10 minut najlepiej w opakowaniu po herbacie Ekland. Mieszamy z makaronem i gotowe.
Smacznego!
Tiramisu
Składniki:
Serek waniliowy
Cappuccino
Mleko
Cukier
Żelatyna
Czekolada
Herbatniki Petit Beurre
Przygotowujemy kubek osłodzonego cappuccino, mieszamy z mlekiem i serkiem waniliowym. Dolewamy 200 ml wcześniej przygotowanej żelatyny. Odstawiamy w pojemnik do schłodzenia. Gdy masa jest już schłodzona wykładamy ciasto herbatnikami. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Opcjonalnie posypujemy wierzch kakaem.
Smacznego!
Przepis na sernik
Składniki:
Serek waniliowy
Żelatyna
Galaretka owocowa
Rodzynki
Mleko
Cukier
Czekolada mleczna
Serek waniliowy, mleko, rodzynki mieszamy z posłodzoną żelatyną. Odstawiamy do stężenia w pojemniku. Galaretkę owocową przygotowujemy w kubku i schłodzoną dodajemydo przygotowanej wcześniej masy. Jeśli ciasto jest już wystarczająco schłodzone polewamy je rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Przepis na ciasto bananowe
Składniki:
2 banany
Kakao Wedel
Cukier
Galaretka owocowa
Herbatniki Petit Beurre
Suszona żurawina
Czekolada
Żelatyna spożywcza
Banany wymieszać z 3 łyżkami kakao, dodać około 2 łyżek cukru i dodać wcześniej rozrobioną i lekko ostudzoną żelatynę (około 200ml). Dodać garść suszonej żurawiny i kawałki czekolady. Zostawić w pojemniku do stężenia. W między czasie przygotować w kubku galaretkę owocową. Gdy ciasto jest już wystarczająco twarde wykładamy je herbatnikami i dolewamy chłodną galaretkę. Opcjonalnie dorzucamy na wierzch garść suszonej żurawiny i odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!












