Sałatki i surówki_Cela kulinarna

Surówka witaminowa

5-6 jabłek

2-3 łyżki chrzanu

Łyżka miodu

Sok z cytryny

Obrane jabłka zetrzeć na tarte, zalać sokiem z cytryny, wymieszać z tartym chrzanem, miodem i szczyptą soli.Możemy to jeść do wędlin. Smacznego!

Eveline

Sałatka wege – sojo

Składniki:

Sałata lodowa

Pomidor

Ogórek zielony

Cebula

Kotlety sojowe z obiadu

Kukurydza w puszce

Olej

Przyprawy wedle uznania

Sól, pieprz, maggi, koperek suszony

Przygotowanie:

  1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne części
  2. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, a kotlety sojowe w cienkie paski
  3. Wszystko razem mieszamy dodając kukurydzę oraz przyprawy
  4. Całość polewamy niewielką ilością oleju.

Doris

Sałatka z tuńczyka

 2 puszki tuńczyka w oleju

1 puszka ananasa

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1 garść orzechów włoskich

1 jogurt naturalnych

1/2 słoik majonezu

Sól, pieprz

1 paczka rodzynek

Ananasa pokroić w kostkę- odcedzić, czosnek pokroić drobno, orzechy posiekać, pietruszkę posiekać, tuńczyka dołożyć do reszty i wymieszać  wszystkie produkty, rozrobić jogurt z majonezem, posolić, popieprzyć, wlać 1/2 soku z ananasa- tego co został w puszce. Rodzynki zaparzyć, odcedzić i dodać do reszty, wszystko razem wymieszać i można się zajadać.

Życzę smacznego

Diablica