Ciasta i desery_Cela kulinarna

Więzienne ciasto Moniki

Ciasto jest smaczne i zaskakująco proste w wykonaniu. Robione tylko z polskich składników i pochodzących całkowicie z polskich supermarketów.

Co jest nam potrzebne:

Chleb. Dużo chleba. Kawa, rodzynki, dżemy, kisiel albo budyń i znowu chleb.

1. Namaczamy rodzynki

2. Zaparzamy szklankę dość mocnej kawy.

3. Obieramy kromki chleba ze skórek, tak by kromki pozostały w całości.

4. Zwilżamy chleb zaparzoną kawą i układamy warstwę z kromek w wysokim pojemniku. Na warstwie chelba rozsmarowujemy dżemy, najlepiej bardzo słodki, posypujemy rodzynkami. Przykrywamy kolejną warstwą namoczonego w kawie chleba, rozsmarowujemy dżem, posypujemy rodzynkami. Czynność powtarzamy do napełnienie pojemnika.

5. Na koniec zalewamy nasze ciasto budyniem lub kisielem.

6. Wstawiamy do lodówki lub na balkon 

7. Po schłodzeniu nadaje się do spożycia.

Naprawdę pycha i po polsku! Tanio!

Monika

„Stefanka” bez pieczenia

Składniki:

1.dwie porcje masła ze śniadania

2. kostka białego sera

3. pięć łyżek cukru

4. paczka herbatników „Pettit”

5. pół tabliczki czekolady

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem i połącz z białym serem. Ułóż warstwę herbatników na dnie pudełka i rozsmaruj na nich masę serową o grubości 0,5 cm. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników. Połam czekoladę na drobne kawałki i włóż do szklanki. Do zielonej miski wlej wrzącą wodę i wstaw do niej szklankę z czekoladą, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Ostatnią warstwę herbatników zalej roztopioną czekoladą i odstaw w chłodne miejsce, aż zastygnie.

Doris

„Pychota celowa”

Ciasto drożdżowe, 1 opakowanie- kantyna

Śnieżka, 3 opakowania – kantyna

Mleko płynne lub w proszku

Galaretka, 2 opakowania

Czekolada lub wiórki kokosowe

Ciasto kroimy w plastry, szykujemy śnieżkę wg przepisu producenta, natomiast galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i czekamy do ostudzenia.

Pokrojone ciasto układamy w pojemniku jako pierwszą warstwę, następnie nakładamy dość grubo krem śnieżkę. Powtarzamy do trzech warstw (ciasto-krem). Po nałożeniu ciasta i śnieżki, bokami wlewamy schłodzoną galaretkę. Drobno skruszoną czekoladą posypujemy ciasto,  można też posypać wiórkami.

H.S.

Blok – “resocjalizacyjny-Grochowski

Mleko w proszku, ok 5 łyżeczek

Masło roślinne ½ opakowania

Kruche ciastka  ok ½ kg.

Cukier   4 łyżki

Rodzynki lub orzechy ( może być jedno i drugie)

Mleko wymieszać z ciepłą wodą (przegotowaną), utworzyć masę. Dodajemy cukier ( do smaku), stopniowo rozpuszczone masło i kakao. Dodajemy bakalie. Utworzoną masę przekładamy do pojemnika, posypać wiórkami kokosowymi- lub zawinąć w rulon.

H.S.

„Szaleństwo po włosku  – na bogato”

Herbatniki Petit Beurre, 2 opakowania

Kawa cappuccino lub inna

Masło roślinne, 3 łyżki

Śnieżka ,  3 opakowania

Mleko płynne lub w proszku, ok 1 saszetka

Orzechy, 1 opakowanie

Wiórki kokosowe,  1 opakowanie

Cukier , około 2 łyżki

Szykujemy 2,5 szklanki gorzkiej kawy, w kawie rozpuszczamy herbatniki, do masy dodajemy masło i orzechy, cukier do smaku i mieszamy bardzo dokładnie. Układamy warstwami na przemian ze śnieżką.

H.S.

„Sernik na zimno – okienko”

4 serki uzbierane ze śniadania

2 galaretki, różne smaku z kantyny

Cukier wanilinowy 2 opakowania

Rozpuścić galaretkę w ¾ szklance gorącej wody, po ostudzeniu dodać serki i bardzo dokładnie wymieszać. Kolejna galaretkę rozpuścić w 2,5 szklance gorącej wody i czekamy do schłodzenia. Masę serową wykładamy do pojemnika, po stężeniu zalewamy letnia galaretką. Jeżeli mamy owoce układamy wg uznania i stawiamy na okienko.

H.S.

Dorisowiec

opakowanie „Herbatników Pettit”

torebki budyniu czekoladowego „Słodka Chwila”

torebki budyniu waniliowego „Słodka chwila”

łyżka kawy rozpuszczalnej

łyżka wiórek kokosowych

 galaretka

„Śnieżka”

ok szklanka schłodzonego mleka (do przygotowania Śnieżki)

Przygotowanie:

Przygotuj według przepisu w osobnych naczyniach po dwa budynie czekoladowe i waniliowe.

Na dnie plastikowego pudełka ułóż warstwę herbatników.

Przykryj warstwę herbatników jednym budyniem waniliowym i posyp wiórkami kokosowymi.

Przykryj to kolejną warstwą herbatników, a na nie połóż jeden budyń czekoladowy i posyp go kawą.

Wykonaj ponownie czynność 3 i 4, a na koniec przykryj wszystko warstwą herbatników.

Odstaw pojemnik w chłodne miejsce.

W osobnym naczyniu rozrób galaretkę dodając nieco mniej wody, niż zaleca producent.

Gdy galaretka będzie już zimna i gęsta wlej ją ostrożnie na ostatnią warstwę herbatników.

Według przepisu na opakowaniu Śnieżki przygotuj bitą śmietanę, używając do tego zielonego widelca.

Gdy galaretka zastygnie, przykryj ją Śnieżką i odstaw w chłodne miejsce, na tak długo ile dasz radę wytrzymać, aby jej nie zjeść (ok 30 min)

Doris

Prawie 3 BIT

Herbatniki Petit (duże opakowanie)

Sernik na zimno ( opakowanie)

Mleko

Masa krówkowa

Śmietanka

Śmietana 18% (Piątnica)

Czekolada mleczna (może być z orzechami)

Układamy herbatniki  4szt.  x   5szt.

Przygotowujemy sernik na zimno według przepisu, wykładamy na przygotowane ciastka. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy masą krówkową, pokrywamy znowu herbatnikami. Robimy bitą śmietanę- śmietaną 18 %, dodajemy „śmietankę”, wykładamy na herbatniki. Rozpuszczamy w misce, nad parą wodną czekoladę i polewamy ostatnią warstwę herbatników. Odstawiamy do wieczora lub kolejnego dnia ( nie zawsze jednak zostaje  )

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Bania