Dania na ciepło_Cela kulinarna

„Barszcz biały  – bogaty”

2 jajka ze śniadania

10 dkg kiełbasy z kolacji

1 łyżeczka chrzanu

1 barszcz biały z kantyny

Jajeczka kroimy na dwie połowy, kiełbasę w plasterki. Barszcz biały rozpuszczamy w ½ szklanki przegotowanej ale letniej wodzie w zielonej misce. Do rozprowadzonego barszczu dolewamy gorącej wody, dokładając łyżeczkę chrzanu i dokładnie mieszając. Uzupełniamy jajkami i kiełbaską – SMACZNEGO!

H. S.

Kebab z Kamczatki

Składniki:

Tortilla

Filet z piersi kurczaka lub antrykot

Pomidor

Ogórek zielony

Papryka

Cebula

Sos czosnkowy

Ketchup

Sos tabasco

Przygotowanie:

  1. Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w plastry, a cebulę w piórka
  2. Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, ketchupem, dodajemy sos tabasco
  3. Mięso kroimy w paski i razem z warzywami kładziemy na placek, po czym zwijamy jak kebab

Doris

Dodatek do obiadu zielonego

Makaron ze szpinakiem – obiadowy

Serek topiony z kolacji

Zioła prowansalskie lub inne

Czosnek

Serek rozpuszczamy z wodą przegotowaną, do masy dodajemy zioła.

Zalewamy makaron ze szpinakiem i mamy pyszną „pastę werde”

H.S.