„Barszcz biały – bogaty”
2 jajka ze śniadania
10 dkg kiełbasy z kolacji
1 łyżeczka chrzanu
1 barszcz biały z kantyny
Jajeczka kroimy na dwie połowy, kiełbasę w plasterki. Barszcz biały rozpuszczamy w ½ szklanki przegotowanej ale letniej wodzie w zielonej misce. Do rozprowadzonego barszczu dolewamy gorącej wody, dokładając łyżeczkę chrzanu i dokładnie mieszając. Uzupełniamy jajkami i kiełbaską – SMACZNEGO!
H. S.
Kebab z Kamczatki
Składniki:
Tortilla
Filet z piersi kurczaka lub antrykot
Pomidor
Ogórek zielony
Papryka
Cebula
Sos czosnkowy
Ketchup
Sos tabasco
Przygotowanie:
- Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w plastry, a cebulę w piórka
- Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, ketchupem, dodajemy sos tabasco
- Mięso kroimy w paski i razem z warzywami kładziemy na placek, po czym zwijamy jak kebab
Doris
Dodatek do obiadu zielonego
Makaron ze szpinakiem – obiadowy
Serek topiony z kolacji
Zioła prowansalskie lub inne
Czosnek
Serek rozpuszczamy z wodą przegotowaną, do masy dodajemy zioła.
Zalewamy makaron ze szpinakiem i mamy pyszną „pastę werde”
H.S.