W Kratkę

W Kratkę IV

Aut. Dorota Podlaska

„W Kratkę” to magazyn społeczno-artystyczny, tworzony przez kobiety odbywające karę więzienia w Areszcie Śledczym Warszawie Grochowie i polskie artystki i artystów.

Redakcja „W Kratkę” jest niezwykła, na wskroś murów, ogrodzeń, ścian, łączy w dialogu osoby, które na wolności mogłyby się nie spotkać. A we „W Kratkę” tworzą zespół, opowiadają pisaniem i malowaniem o swoim świecie, stając się zmysłami czytelników.

Środki na realizację projektu – wydanie czwartego numeru magazynu otrzymaliśmy z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu Czasopisma. Wydawało się, że ograniczenia wynikające z pandemii uniemożliwią realizację tego projektu. Ale dzięki otwartemu i nowoczesnemu podejściu Służby Więziennej praca przy tworzeniu pisma „W Kratkę” stała się działaniem prekursorskim: spotkania redakcji prowadzone są w więzieniu online!

Redaktorką naczelną w więzieniu jest Pełnoletnia, organizatorką zajęć ppor Ewa Smolińska – wychowawczyni kulturalno-oświatowa. Redaktorem naczelnym na wolności jest dziennikarz i reżyser Leszek Wejcman, a dyrektorką artystyczną malarka Dorota Podlaska. Resztę zespołu tworzymy my, dziewczyny z więzienia i pracownicy Fundacji Dom Kultury.

Wydanie czwartego numeru „W Kratkę” już na jesieni 2020 r. Pismo ukaże się w wersji drukowanej i rozesłane zostanie do wszystkich więzień w Polsce. Jego wersja cyfrowa dostępna będzie w Internecie na stronie: http://fundacjadomkultury.pl/w-kratke/.

Redakcja W Kratkę – spotkanie online

Kolejną artystką, która podarowała nam swe prace jest Agnieszka Dybowska.
Agnieszka kończyła Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie. Rysuje przede wszystkim dla
siebie i zaczęła robić to dziesięć lat po ukończeniu studiów.
Rysunek jest dla niej wewnętrzną przygodą.
Jej prace możecie śledzić na Instagramie:

Autorka: Agnieszka Dybowska

W nadchodzącej edycji magazynu W Kratkę znajdą się m.in. teksty pod wspólnym tytułem „Kim jestem, kiedy mnie nikt nie widzi”. Ilustrują je doskonale rysunki Agnieszki Gójskiej, artystki, która oprócz malarstwa, grafiki tworzy też muzykę. Artystka sama tworzy scenariusze i plansze do swoich komiksów. Publikuje  w wielu magazynach i zinach. Współpracuje z kolektywem rysowniczek Dream Team. Więcej poruszających prac Agnieszki Gójskiej znajdziecie na Instagramie: https://www.instagram.com/agagojskaartist/?hl=en

Autorka: Agnieszka Gójska

Nadchodząca edycja magazynu W kratkę ilustrowana będzie przez znane i cenione artystki. Specjalnie do wywiadów przeprowadzonych przez osadzone ilustracje stworzyła Anna Tyczyńska – artystka multimedialna, autorka obrazów, instalacji, fotografii. Częstą inspiracją i  materią prac artystki są przeżycia kobiet. Anna łączy pracę artystyczną z kuratorowaniem wystaw i pedagogiką –  prowadzi II Interdyscyplinarną Pracownię Rysunku na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu.

Autorka: Anna Tyczyńska. Tytuł pracy: Za psa.

Prace nad czwartą edycją magazynu “W kratkę” idą pełną parą. Teksty, pisane przez kilka miesięcy przez osadzone w areszcie śledczym na Grochowie poszły do redakcji, grupa artystek zaczęła tworzyć oprawę wizualną magazynu. Z radością możemy się pochwalić, że specjalnie dla nas obrazy stworzyła wybitna artystka, graficzka, autorka filmów i instalacji wideo Krystyna Piotrowska. Artystka tworzy prace łączące fotografię, techniki graficzne i malarstwo. Jest autorką instalacji i wideo. W swojej twórczości dotyka głównie tematu identyfikacji i pamięci. Dominuje w niej motyw portretu, nie jako idealne odwzorowanie rysów twarzy, ale symbol uczuć, znaczeń, losów, przemijania. Prezentujemy jedna z jej prac. Zachęcamy do poszerzenia wiedzy o jej twórczości, między innymi na portalu culture pl:  https://culture.pl/pl/tworca/krystyna-piotrowska

Autorka: Krystyna Piotrowska

Kolejną ilustrację do W Kratkę wykonała dla nas Małgorzata Jabłońska, artystka wizualna, projektantka,  adiunktka we wrocławskiej  Katedrze Grafiki Uniwersytetu Humanistycznego SWPS. Autorka warsztatów, uczestniczka wielu wystaw indywidualnych i zbiorowych w kraju i poza nim. Zajmuje się narracją wizualną, jest autorką lapidarnych grafik cyfrowych i komiksów, w których codzienne wypadki i przeżycia wpisane są w figury geometryczne — koło, kwadrat, trójkąt…

Autorka: Małgorzata Jabłońska

Zadanie “W Kratkę – pismo artystów i kobiet w więzieniu” ” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Pismo społeczno-kulturalne tworzone przez kobiety odbywające karę więzienia w areszcie Śledczym na Grochowie i środowisko artystyczne. To bardziej proces niż więzienna gazetka. Proces, w którym chodzi o odwagę, przełamywanie siebie, szczerość, podzielenie się bólem, tęsknotą, nadziejami, radościami. Proces, który jest komunikacją i prowadzi do resocjalizacji. „W Kratkę” powstało jako efekt uboczny wielu projektów prowadzonych przez naszą Fundację w tym więzieniu. Redaktorem naczelnym na wolności jest Leszek Wejcman, prowadzący dla osadzonych program Lekcja pisania. Redaktorką naczelną w więzieniu jest Monika. Autorką szaty graficznej jest Magdalena Byczewska. Swoich prac użycza wielu artystów, m.in. Paweł Althamer, Justyna Kabala, Dobrawa Borkała, Małgorzata Brus, Eliza Proszczuk. Wszystkie teksty i niektóre elementy graficzne tworzą osadzone. „W Kratkę” nie ma mecenatu instytucji, hojnego sponsora ani przyznanego grantu. Wszystkie osoby zaangażowane w powstawanie pisma pracują bez honorariów. Pierwszy jego numer pojawił się 8 marca 2013 roku. Impreza promocyjna odbyła się w Cafe Kulturalna. „W Kratkę” miało być kwartalnikiem. Jest nieregularnikiem. Do tej pory ukazały się trzy jego numery.

W Kratkę