Mural o różnorodności

Rys. Beata Sosnowska

“Mural o różnorodności” powstał 18 września 2021 r. w Centrum Wielokulturowym przy ul. Jagiellońskiej 54 Osią tego projektu były warsztaty projektowania i malowania murala będącego wypowiedzią o różnorodności współczesnych warszawiaków. Działania pobiegły kilkutorowo: artystka Beata Sosnowska wraz z zaproszonymi osobami z Centrum Wielkulturowego zaprojektowała mural, który został potem wymalowany na ścianie w Centrum, a przygodni warszawiacy malowali ścianę podjazdu dla osób z niepełnosprawnościami na zewnątrz budynku. Warsztatom malowania murali towarzyszyły warsztaty fotograficzne – portretowe, które prowadziła fotografka Kasia Urbanek – ich efekt zobaczycie poniżej. Na zakończenie imprezy muralowo-fotograficznej fotografka Teresa Czepiec pokazała Wystawę Świetlną – portrety warszawiaków ze społeczności imigranckiej.

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznych i wideo.

Relacja fotograficzna z malowania murala jest autorstwa Małgorzaty Brus. Mural we wewnątrz Centrum Wielokulturowego malowali artystka Beata Sosnowska  i zaproszeni goście: Dilar Yilmaz Elmi, Abdi Gulbarshyn Bozyak, Yan Butenko. Mural na podjeździe dla osób z niepełnosprawnościami ruchu na zewnątrz Centrum malowali przechodnie – warszawiacy i turyści. Działania te wspierały i animowały wolontariuszki Ada i Karolina.

Kasia Urbanek wykonała portrety warszawiaków – tych na stałe i przyjezdnych ;).

Relację fotograficzną z Wystawy Świetlnej wykonała Nastia Chumik. Ona jest również autorką relacji wideo (Leon Film).

18 września, 2021 r.

Fot. Małgorzata Brus

Pod artystyczną wodzą Beaty Sosnowskiej opowiemy o sobie malując jedną ze ścian Centrum Wielokulturowego. Równolegle Teresa Czepiec prowadzić będzie fotograficzne warsztaty portretowe, których rezultaty obejrzymy podczas wystawy świetlnej po zapadnięciu zmroku.
Całodzienne warsztaty malarskie, fotograficzne i wieczorną wystawę świetlną zorganizujemy 18 września w Centrum Wielokulturowym przy ul. Jagiellońskiej 54 w Warszawie.

Zapraszamy wszystkich!

Tymczasem zapraszamy Was do obejrzenia zdjęć z warsztatów projektowania murala, które artystka Beata Sosnowska prowadzi z grupą osób związanych z Centrum Wielokulturowym. Zobaczcie też wizualizację Wystawy Świetlnej przyszykowaną przez artystkę Teresę Czepiec.

Jeśli szukacie więcej informacji na temat planowanych wydarzeń, skontaktujcie się z naszą koordynatorką Małgorzatą Brus: 608 852 830.

Prace koncepcyjne nad projektem murala, fot. Beata Sosnowska

Beata Sosnowska i Teresa Czepiec przed wejściem do Centrum Wielokulturowego w Warszawie, fot. Małgorzata Brus

Zadanie jest sfinansowane przez Urząd m.st. Warszawy.