blog eWKratke

DOCIERAMY TAM GDZIE NIKT NIE CHCE BYĆ. TY TEŻ MOŻESZ POMÓC.

Wpłać 23 zł na 28 1600 1462 1821 2325 1000 0001 lub kliknij  TEN LINK

Cela kulinarna

Przepisy kucharskie blogerek

Kobiety! Czas na Nas!

Trening z coachem

Tekst I

Dnia 5 marca 2020 w naszej jednostce odbyły się zajęcia z grupą Bussines Coach. Gdy się o tym dowiedziałam, ucieszyłam się, gdyż wielokrotnie myślałam o takich warsztatach, będąc na wolności. Czułam że brak mi kogoś, kto poukładałby w całość kwadraty i trójkąty mojej osobowości. Czasem mam poczucia, że gdy patrzę w lustro widzę obraz Picassa w najlepszej formie tworzenia. Tylko jak wyjść z kubizmu i poczuć się kobietą stąpającą pewnie po ziemi? A nie tylko porozrywaną na strzępy Guernicą. Jednak idąc na te warsztaty byłam pełna obaw: „Nie, to pewnie będzie takie pitu pitu dla odbębnienia czasu”, „A co takie gogusie w gajerkach, goniące za pieniędzmi mnie mogą nauczyć”, „Nie, kto mnie poukłada, to nierealne”.

Pierwsze koty za płoty. Okazało się, że to całkiem mili faceci. Runda zapoznawcza i wprowadzenie całkiem nieźle, ale bez szału i fajerwerków. Miło, sympatycznie, ale o co tyle hałasu i takie czekanie tyle lat na to by w moim życiu  napatoczył się coach. Bo przecież mnie nie było, po drodze. Jak do wielu rzeczy, gdzieś nie w tą stronę.

Dobrze, druga runda, wybór trenera.

O – masz, babo placek. Jak zwykle wyzwanie ponad miarę (i po to ten trening), kogo wybrać. Dobrze, który pierwszy się napatoczy (byle nie małolat, co on może wiedzieć), (ale z drugiej strony do małolatów jakoś mi bliżej). No i jest. Ostatni na którego bym postawiła! Jakie zdziwienie. Po kwadransie rozmowy z trenerem Kajetanem poczułam, że rozumie o co tyle hałasu. Wybór trenera trafiony w dziesiątkę. Decyzja o udziale w warsztatach była jedną z lepszych decyzji, które kiedykolwiek podjęłam.

RENATOFON

ecoCoach Community, Areszt Śledczy w Warszawie Grochowie, fot. Beata Matusiak-Bulak

Trening z coachem

Tekst II

Ile razy w życiu zdarzyło Ci się pomyśleć, że nie możesz osiągnąć sukcesu? Ile razy wydawało Ci się, że jesteś niewystarczająco mądra, odważna, atrakcyjna, przebojowa, aby wejść na szczyt? Mieć to co chcemy. Jak wiele razy pomyślałaś, że bogactwo, niezależność, sukcesy są dla kogoś innego, nie dla NAS?

Jeśli chociaż raz przeszło Ci to przez myśl i stanęło na drodze do spełnienia swoich marzeń i celów… Jeśli spowodowało, że nie odważyłaś się zrobić jakiegoś kroku…

OBUDŹ SIĘ!

TO WSZYSTKO TO JEDNA WIELKA BZDURA!

NASZE CHOLERNE WYMÓWKI!

PANICZNY STRACH!

W życiu nie zawsze wygrywają najmądrzejsi, najpiękniejsi, przebojowi. Wygrywają Ci, którzy tego chcą. To i wiele innych motywacyjnych słów dzisiaj usłyszałam na spotkaniu z coachem. Wszystko co się dzieje zależy tylko od nas samych. Niezależnie od miejsc w którym się znajdujemy – możemy osiągnąć sukces. Chcemy aby nasza pewność siebie pozwoliła nam abyśmy byli duszą towarzystwa, gdy Twoja – Moja odwaga nam na to pozwoli, abyśmy uwierzyły że to od naszego życia zależy. Nikt za nas nie może decydować.

Przestań uciekać od rzeczy, które są trudne! Stawiaj im czoła! Opuszczaj swoją strefę komfortu! Przestańmy oglądać się na innych. Liczymy się My tu i teraz. Rozwijaj się! Oczekuj wygranej.

Dzisiejsze spotkanie pochłonęło mnie w całości – chcę, chcemy tego więcej. Było to dla nas nowe doświadczenie. Każda z 10 kobiet ma swojego coacha, który da nam wskazówki, doda sił, pracuje z nami nad naszymi celami, które sobie wyznaczamy.

Pozwolimy się poprowadzić na treningach do miejsc w naszych wnętrzach, o których istnienia nie podejrzewamy siebie! Potrafią w nas rozpalić ogień… Wiedzą, jak odkryć nasze mocne strony.

Zrób to co trzeba i zacznij wreszcie żyć życiem, na które naprawdę zasługujemy.

EVELINE

Warsztaty malarskie z artystami z Grupy Nowolipie

Zajęcia blogowe to nie tylko pisanie. Regularnie odwiedzają nas też artyści sztuki wizualnych. Razem malujemy, rysujemy, tworzymy kolaże. Ostatnio gościliśmy na zamku artystów z Grupy Nowolipie i temperami zaczarowaliśmy zwykłe prześcieradło w obraz.

Czy kolory mają uczucia?

Warsztaty malarskie prowadzone były dla grupy kobiet odbywających karę więzienia na warszawskim Grochowie. Prowadziła je artystka Dorota Podlaska. “Celem warsztatów jest zapoznanie się  uczestniczek z emocjonalnymi właściwościami koloru. Jest to jeden z najważniejszych elementów dzieł sztuki. Za pomocą koloru możemy w obrazie oddać własne emocje i nastroje, możemy także uczucia wywołać u widza”, taki przekaz otrzymały dziewczyny od autorki warsztatu . Umiejętności malowania i rysowania nie były konieczne. Najpierw uczestniczki wypełniły namalowaną przez artystkę ankietę, potem wprawiały się tworząc wspólne kolorowe wypowiedzi – dopowiadając kolorami to, co przed nimi namalowały koleżanki. Na końcu namalowały swój autoportret – portret emocji, kolorową opowieść o sobie.

Fot. Ola Trawczyńska

Zbieramy książki w językach obcych dla kobiet z więzienia w Areszcie Śledczym Warszawie Grochowie!!!

Nasze Wolontariuszki, Sara Prokurat i Aleksandra Trawczyńska

Apel

Jeśli masz podręcznik do języka obcego lub książkę w języku obcym, którą już przeczytałaś/eś ze sto razy- nie wyrzucaj, tylko podziel się z osadzoną!
Akcja prowadzona jest przez studentów resocjalizacji studiów magisterskich z Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie oraz Fundację Dom Kultury.

Zbiórka obejmuje podręczniki do nauki języków obcych (w szczególności język rosyjski), z każdego etapu edukacyjnego oraz na każdym poziomie użytkowania (ważne, żeby tekst był czytelny), a także literaturę obcojęzyczną.
Książki zbieramy do 15 lutego w pokoju Samorządu Studentów APS nr 1054, znajdującego się na Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie, przy ul. Szczęśliwickiej 40

Nie wyrzucaj- podziel się!
Masz tę moc!!!

Sara Prekurat

A o zbiórce możecie posłuchać tutaj.

Warsztaty z ciekawego pisania

Fot. Małgorzata Brus

Nie pisz nudno o wolności! Warsztaty z ciekawego pisania – tak w skrócie można napisać o nowym cyklu zajęć dla naszych blogerek w więzieniu. Prowadzi je Ewa Frączek Biłat, poetka, filozofka i nauczycielka polskiego.Pochwaliła blogerki za odwagę i za samo pisanie. Dostrzegła nawet u niektórych pań przebłyski talentu poetyckiego. A ponieważ jest fachowcem i specjalistką od słowa, podpowiedziała, gdzie czyhają pułapki w budowaniu zdań i w samym procesie tworzenia. To było bardzo ciekawe, otwierające na myślenie o tym, co się chce przekazać drugiemu człowiekowi, spotkanie. Zapoczątkowało nowy cykl zajęć pisarskich, których efekty niebawem będziemy podziwiać na blogu eWKratke.pl.

O blogu eWKratke na Onecie!

JEDYNY TAKI BLOG w Polsce, w Europie

Tworzą go kobiety odbywające karę więzienia w Areszcie Śledczym Warszawie Grochowie. Bez dostępu do Internetu, przede wszystkim dzięki mrówczej pracy oddanych wolontariuszy, już czwarty rok możecie czytać ich posty i prowadzić z nimi dialog. Dwa razy w tygodniu prowadzimy dla blogerek zajęcia, takie okna na świat, okna na wolność. Prowadzą je specjaliści z różnych dziedzin, hobbyści, pasjonaci. Opowiadają o swoich fascynacjach, pracy, problemach. A potem dziewczyny piszą posty, które publikujemy na eWKratke. Blog cieszy się popularnością w mediach społecznościowych. Na Facebooku ma 1700 folowersów. W latach 2014 – 15 blog eWKratke był dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. W 2017 udało nam się otrzymać dofinansowanie z Fundacji PZU i Fundacji PGE. Więcej