Muzeum Kultury Romów Online

Radierung, Vita Zingara, nach Jacques Callot, Venedig, _1700, Lieure 374 +377 a.jpg

Zbiór unikatowych kolekcji cyganaliów, filmy o osobistościach, historii i kulturze Romów, dokumenty o współczesnym ich życiu – to wszystko znajdziecie w Muzeum Kultury Romów Online, nad którego utworzeniem rozpoczęliśmy pracę.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Muzeum-Kultury-Romów-Online-logo.jpg
Muzeum Kultury Romów Online to nowy projekt, który właśnie zaczynamy realizować w Sieci. Na naszej stronie wkrótce znajdziecie 6 filmów poświęconych najważniejszym osobom, wydarzeniom, zjawiskom w historii i kulturze Romów. Oprócz tego prawdziwe rarytasy: unikatowe zbiory cyganaliów udostępnione przez prywatnych kolekcjonerów.
Realizacja projektu jest możliwa dzięki sfinansowaniu działań ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura w Sieci.
Autorką logotypu naszego Muzeum Kultury Romów Online jest Małgorzata Brus.

Nasi partnerzy, współpracownicy przy realizacji tego projektu to:
Andrzej Grzymała-Kazłowski (Muzeum Kultury Romów w Warszawie), Perła Krystyna Markowska (zespół “Perła i Bracia”, Centrum Doradztwa i Informacji dla Romów w Polsce), Agnieszka Sadurska (Agimagine), Leszek Wejcman (Leonfilm).