Latający Klub Książki

Grafika Katarzyny Witt

Jak czytać książki? Jak opowiadać o nich dzieciom? Latający Klub Książki to cykl warsztatów dla bibliotekarek i bibliotekarzy.

Rozpoczynamy pracę nad programem wsparcia dla pracowniczek i pracowników Bibliotek! Jesienna edycja odbędzie się w bibliotekach w powiecie płońskim i będzie pod szyldem animacji książki dziecięcej.

W centrum spotkań postawimy pytania o to jak twórczo pracować z książką i jak używać potencjału ilustracji i języka do działań animacyjnych, a w konsekwencji przyczyniać się do rozwoju czytelnictwa wśród najmłodszych. Podzielimy się sprawdzonymi metodami, a nasz cel to zapewnienie dużej dawki inspiracji i ciekawych praktyk książkowania.

Mamy nadzieję, że będą one zaczynem do kolejnych, twórczych działań w polskich bibliotekach!

Projekt składa się z warsztatów oraz filmu poświęconego współczesnej książce obrazkowej dla dzieci, który jako materiał towarzyszący będzie dostępny również online. W ramach przedsięwzięcia prezentujemy metody oparte na storytellingu i myśleniu wizualnym.

Latający Klub Książki to wspólne działanie Fundacji Dom Kultury i studia Kolektor zrealizowany we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną w Płońsku w jej 12 filiach na terenie powiatu płońskiego.

“Latający Klub Książki” to projekt dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu Funduszu Promocji Kultury.