Łaćhes, romski artbook kulinarny


 

Łaćhes, romski artbook kucharski – to udokumentowanie i zarchiwizowanie kulinarnego dziedzictwa kulturowego polskich Romów, w którym jest zapisana historia i doświadczenia tej grupy etnicznej.



Artbook zawiera ciekawe przepisy kuchni romskiej, fotografie autorstwa Delfina Łakatosza, a także unikatowe ilustracje Noemi Łakatosz.

Autorką szaty graficznej jest artysta Iwo Rutkiewicz, a kierowniczką i opiekunką merytoryczną przedsięwzięcia Perła Krystyna Markowska, szefowa Stowarzyszenia Centrum Doradztwa i Informacji dla Romów w Polsce i liderka zespołu „Perła i Bracia”.

Przepisy podały znane osoby romskiego pochodzenia, działacze, artyści, pisarze, jak i szerzej nieznani kucharze – sławni w swoich społecznościach ze względu na kunszt kulinarny.

Premiera Artbooka 1 grudnia, 2021 r.

Łaćhes, smacznego!


„Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego”