Warsztaty z dostępności dla wszystkich

Warsztaty z dostępności dla wszystkich cz. 2

W ramach cyklu zajęć poświęconych niepełnosprawnościom, które organizujemy dla kobiet w więzieniu na Grochowie, odwiedzili nas Małgorzata Szumowska i Sebastian Grzywacz z Niewidzialnej Wystawy. Sebastian opowiadał o życiu osoby ociemniałej, utracie wzroku w wypadku motoryzacyjnym, czasie bezpośrednio po wypadku, początkowej bezradności, załamaniu i stopniowym powrocie do normalnego funkcjonowania. Pokazywał dziewczynom aplikacje na smartfona, dzięki którym osoby ociemniałe nie są wykluczone cyfrowo, poradził, jak nienachalnie pomagać osobom niewidomym spotkanym w miejscach publicznych i o pracy psa przewodnika, w tym wypadku Rolka, chesapeake bay retrivera. Małgorzata Szumowska, szefowa Niewidzialnej Wystawy, opowiadała o specyfice tego miejsca i celom, które spełnia (musicie je odwiedzić www.niewidzialnawystawa.pl). Dziewczyny ćwiczyły rozpoznawanie dłoniami symboli i przejście w opaskach po sali. A na koniec przytulały psa, który co prawda był w pracy, ale drogą wyjątku….
Zdjęcia: Małgorzata Brus

Spotkaniem z Magdą Matusiak, naszą animatorką warsztatów z dostępności, rozpoczęliśmy cykl zajęć w więzieniu dla kobiet w Areszcie Śledczym Warszawie Grochowie poświęcony niepełnosprawnościom. Magda opowiadała o swoich doświadczeniach osoby poruszającej się na wózku, o barierach architektonicznych obecnych dosłownie wszędzie, o potrzebach osób z niepełnosprawnościami i sposobach ich realizacji. Dziewczyny próbowały jeździć na wózku, przejechać samodzielnie kilka metrów, wziąć zakręt, przekroczyć próg, skorzystać z toalety. Nie było to proste.Magda odpowiadała na wszystkie pytania, nawet najbardziej krępujące. Mówiła, jak należy pomagać osobom z niepełnosprawnościami, a czego nie należy robić, żeby tworzyć dyskomfortu. Takie spotkania otwierają oczy na świat, na innych ludzi. Uczą wrażliwości. Każą myśleć o naszym najbliższym otoczeniu, kształtować je z myślą o innych ludziach, tak żeby było dostępne dla wszystkich.

Fot. Leszek Wejcman