Aktualności – strona testowa nie do edycji

Romano Hip-Hopo

Co młodzież romska lubi i świetnie potrafi robić? Śpiewać rap i tańczyć breake dance.

Projekt Romano Hip-hopo został uszyty na miarę naszej grupy młodych Romów z Pragi Południe w Warszawie, z którą pracujemy od przeszło 4 lat.Celem projektu jest nagranie tradycyjnego utworu romskiego w hip-hopowej aranżacji, a do tego breakdance’owego wideoklipu.

Promocja czytelnictwa w więzieniach

Promocja czytelnictwa w więzieniach” to projekt propagujący czytanie wartościowej literatury w dwóch warszawskich więzieniach: w Aresztach Śledczych Warszawie Białołęce i Służewcu. Do czytania książek historycznych, literatury faktu, wywiadów, wspomnień zachęca osadzonych panów Marcin Prokop, fascynat historii.

Muzeum Kultury Romów w Warszawie

Celem tego projektu jest pozytywna zmiana postrzegania Romów i propagowanie rzetelnej wiedzy o nich poprzez rozbudowę banku wiedzy o społeczności romskiej i jej kulturalnym i materialnym dziedzictwie. Zależy nam na rozwoju merytorycznym osób i instytucji pracujących z Romami, wzmocnieniu tożsamości kulturowej dzieci i młodzieży romskiej oraz edukacji międzykulturowej społeczeństwa większościowego.

Znaki Człowieka

„Znaki człowieka” to zajęcia komunikacji wizualnej dla dzieci. Właściwie to wstęp do komunikacji wizualnej, a przy okazji do estetyki, projektowania graficznego. Przyczynek do zmiany spojrzenia dzieci na otaczającą rzeczywistość. Przygotowanie ich do kreatywnego podejścia do najbliższego otoczenia i przestrzeni publicznej.

Projektowanie uniwersalne

Warsztaty projektowania uniwersalnego dla dzieci ze szkół podstawowych są odpowiedzią na najbardziej palące potrzeby wychowawcze najmłodszego pokolenia. Uczymy dzieci empatii i nowego spojrzenia na otoczenie, tak by nikogo nie wykluczać.

eWkratke